0499/83.80.55

Fasciatherapie mdb

De fasciatherapie mdb (Méthode Danis Bois) is een zachte, niet-manipulatieve behandelingsvorm. Het is prof. Dr. Danis Bois (een Franse osteopaat) die zo’n 30 jaar geleden deze methode heeft ontwikkeld. Tijdens het behandelen als osteopaat voelde hij een “beweging” (de interne beweging ) in het lichaam van zijn patiënten die hij steeds verder is gaan onderzoeken.
Die interne beweging animeert de fascia’s in ons lichaam. Fascia is Latijn voor bindweefsel, wat 98% van ons lichaam uitmaakt. De fascia’s ondersteunen en verbinden onze lichamelijke structuren (organen – botten – spieren – zenuwen – bloedvaten – …) Daarnaast is de fascia heel belangrijk voor de circulatie van lichaamsvochten zoals bloed en lymfe.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de toestand van het weefsel belangrijk is voor ons psychisch functioneren. Te veel stress heeft hoe dan ook een negatieve impact op de fascia’s, wat o.a. vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen tot gevolg kan hebben.

Foto:  www.tensegriteit.nl

 

De fascia’s zijn gevoelige weefsels en reageren op fysieke, emotionele en/of psychisch stress. Er treedt spanning op in bepaalde lichaamszones wat een minder goede doorbloeding van de weefsels met een slechtere voeding als gevolg heeft. Er kunnen dan lokale letsels of eventueel ontstekingen ontstaan. Doordat de cellen met elkaar in verbinding staan, kunnen deze klachten uitbreiden. Dan ontstaan er bijkomende aspecifieke, diffuse klachten. Het bewegingsapparaat wordt verstoord met overbelaste gewrichten en de psycho-emotionele toestand wordt instabieler.